Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
PROZDROWOTNE NACZYNIA MIEDZIANE Z INDII
Naczynia miedziane, oprócz unikalnej estetyki, posiadają naturalne prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim miedź wykazuje własności bakteriobójcze – woda pozostawiona na około 8 - 10 godzin w naczyniu z miedzi zostanie przefiltrowana i oczyszczona z bakterii oraz pleśni dzięki aktywności jonów miedzi. Dodatkową zaletą jest wystawienie wody znajdującej się w butelce lub garnku na działanie antyoksydantów.
Bezspornym i klinicznie udowodnionym pozostaje fakt silnego działania antyseptycznego, powierzchniowo czynnej miedzi. W Wielkiej Brytanii na Uniwersytecie w Southampton przeprowadzono badania, które pokazały, że żywotność szczepów gronkowca złocistego na powierzchni ze stali nierdzewnej wynosi aż trzy dni, podczas gdy te same szczepy na powierzchni z miedzi giną w ciągu zaledwie 90 minut.
Ajurvedyści i jogini uważają że wypita rano woda, która stała przez noc w miedzianym naczyniu, ma moc równoważenia wszystkich trzech doszy (vata, pitta, kapha) zapewniając dobre zdrowie oraz piękno cielesne. Praktyka ta nazywa się w ajurwedzie Tamra jal. Słowo „tamra” oznacza w sanskrycie czerwony, natomiast „jal”- woda.
PROZDROWOTNE NACZYNIA MIEDZIANE Z INDII
Naczynia miedziane, oprócz unikalnej estetyki, posiadają naturalne prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim miedź wykazuje własności bakteriobójcze – woda pozostawiona na około 8 - 10 godzin w naczyniu z miedzi zostanie przefiltrowana i oczyszczona z bakterii oraz pleśni dzięki aktywności jonów miedzi. Dodatkową zaletą jest wystawienie wody znajdującej się w butelce lub garnku na działanie antyoksydantów.
Bezspornym i klinicznie udowodnionym pozostaje fakt silnego działania antyseptycznego, powierzchniowo czynnej miedzi. W Wielkiej Brytanii na Uniwersytecie w Southampton przeprowadzono badania, które pokazały, że żywotność szczepów gronkowca złocistego na powierzchni ze stali nierdzewnej wynosi aż trzy dni, podczas gdy te same szczepy na powierzchni z miedzi giną w ciągu zaledwie 90 minut.
Ajurvedyści i jogini uważają że wypita rano woda, która stała przez noc w miedzianym naczyniu, ma moc równoważenia wszystkich trzech doszy (vata, pitta, kapha) zapewniając dobre zdrowie oraz piękno cielesne. Praktyka ta nazywa się w ajurwedzie Tamra jal. Słowo „tamra” oznacza w sanskrycie czerwony, natomiast „jal”- woda.