Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do

 

 

 

Kukri/Khukuri

Kukri/Khukuri - Najniższa cena z 30 dni przed obniżką wynosiła 585 zł

Kukri/Khukuri - Najniższa cena z 30 dni przed obniżką wynosiła 585 zł
Kukri/Khukuri - Najniższa cena z 30 dni przed obniżką wynosiła 585 zł

 

Kukri/Khukuri

Oferowana przez nas eksportowa wersja noża kukri to w pełni funkcjonalne narzędzie gospodarskie/rolnicze wywodzące się z tradycyjnych nepalskich noży bojowych. Nóż jest cięższy od stosowanych w armii brytyjskiej o ok. 150 gram, a zarazem lżejszy od większości ozdobnych imitacji czy replik. Niewielki dodatkowy ciężar ułatwia rąbanie, przy jednoczesnym zachowaniu poręczności. Noże te, wykute ręcznie w Nepalu ze stali wysokowęglowej, zostały specjalnie zaprojektowane do intensywnego użytkowania w ramach gospodarstwa, ale też doskonale się sprawdzą w rękach myśliwych, preppersów, czy też na niedzielnym biwaku.

W sklad kompletu wchodzi pochwa wykonana z drewna obciągniętego skórą bawoła wodnego, mały nóż do oprawiania zwierzyny (karda) oraz mały nóż słuzący do ostrzenia Kukri i krzesania ognia (chakmak). Miejsce na kardak i chakmak znajduje się w pochwie za nożem właściwym. Ponadto pochwa wyposażona jest w mocowanie do pasa, jak i pętlę umożliwiającą przywiązanie dolnej częci pochwy do uda. Blokowanie noża odbywa się poprzez przesunięcie rękojeści do tyłu kiedy nóż jest noszony przy prawym boku.

Uwaga: dobywając nóż ujmij pokrowiec od strony grzbietu głowni, trzmając palce z dala od strony ostrza.

Zastosowanie wysokowęglowej stali zapewnia dużą trwałość i wytrzymałość ostrza, a także łatwość w ostrzeniu. Uwaga: stal wysokowęglowa jest podatna na rdzewienie oraz działanie kwasów, soków z owoców a nawet wody; aby zabezpieczyć noż przed korozją powinno się go czyścić do sucha i konserwować po każdym użyciu.

Atrybuty:

Waga noża: ok. 680 gram

Waga noża z pochwą: ok. 850 gram

Długość noża: ok 42 cm

Długość klingi ok 28 cm

Grubość grzbietu klingi: 8 mm

Uwaga! Jest to wyrób rękodzielniczy i dany egzemplarz może się minimalnie różnić od powyższej specyfikacji i/lub zdjęcia.

 

Konserwacja noża – kilka sprawdzonych sposobów:

 

1. Mleczko do czyszczenia

Najpierw należy zwilżyć ostrze wodą, a następnie nałożyć preparat. Po chwili można delikatnie zacząć czyszczenie za pomocą szmatki lub gąbki. Przy tej czynności należy zachować wyjątkową ostrożność i bardzo uważać na dłonie. Łatwo się niefortunnie zaciąć! Po wyczyszczeniu noża należy go dokładnie wytrzeć do sucha.

 

2. Olej 

Wystarczy na ostrze nałożyć bardzo cienką warstwę oleju, odczekać nieco czasu i wytrzeć ostrze. Pozostanie na nim cienka powłoka olejowa jako warstwa zabezpieczająca. Raczej należy stosować oleje niewysychające. Po zaschnięciu tworzą lepki, marzącą się powłokę na ostrzu, zbierającą wszelkie brudy. Najlepsze są te bezkwasowe i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Idealny będzie olej kameliowy czy jojoba. Sprawdzi się również ciekła parafina albo dobry olej silikonowy lub maszynowy. Może być też olej spożywczy, ale raczej na krótszy okres (te oleje jełczeją). 

 

3. Ocet

Kolejnym domowym sposobem zabezpieczenia jest wytworzenie patyny. Można tego dokonać poprzez zanurzenie ostrza ze stali wysokowęglowej w zwykłym occie. Uważaj na rękojeść — nie każdy materiał jest odporny na działanie tak silnego środka. Ostrze należy umieścić w occie na dwie, maksymalnie trzy godziny. W wyniku reakcji chemicznej powstaje patyna. Wspaniale konserwuje ona nóż, a przy okazji nadaje bardzo ciekawego wyglądu. 

 

4. Ziemniak lub cebula

Jeszcze innym sposobem na poradzenie sobie z rdzą na ostrzu, jest wbicie noża na kilka godzin w ziemniaka lub cebulę. Ziemniaki posiadają kwas szczawiowy, a cebule kwas sulfonowy. Oba działają destrukcyjnie na rdzę. 

 

5. Soda oczyszczona i kwasek cytrynowy

Dobre efekty można uzyskać także za pomocą roztworu sody oczyszczonej i kwasku cytrynowego. Podobne efekty można osiągnąć przy zastosowaniu chlorku żelazowego, coca-coli, musztardy, chrzanu i tym podobnych.

 

Zasady użytkowania noży ze stali wysokowęglowej:

Unikaj krojenia produktów, które zawierają w sobie naturalne kwasy. Jak wspomnieliśmy, ten rodzaj stali jest wrażliwy na soki. Podczas pracy jak najczęściej wycieraj i przemywaj ostrze. Nigdy nie zostawiaj brudnego lub mokrego noża! Po skończonym zadaniu dokładnie go umyj, osusz i naoliw (patrz wyżej) . Tego typu narzędzia są na tyle czułe, że najlepiej jest unikać dotykania klingi palcami. Ewentualne odciski starannie wycieraj. Pozostawienie ich wiąże się z potencjalnym pojawieniem się ogniska rdzy. Gdy ostrze lekko zmieni barwę, nie przejmuj się — to normalne. Jeśli przez dłuższy czas nie będziesz korzystać z noża, starannie go zabezpiecz. Przechowuj też ostrze z dala od wilgoci. 

 

Cena: 585,00 zł

Kukri/Khukuri

Oferowana przez nas eksportowa wersja noża kukri to w pełni funkcjonalne narzędzie gospodarskie/rolnicze wywodzące się z tradycyjnych nepalskich noży bojowych. Nóż jest cięższy od stosowanych w armii brytyjskiej o ok. 150 gram, a zarazem lżejszy od większości ozdobnych imitacji czy replik. Niewielki dodatkowy ciężar ułatwia rąbanie, przy jednoczesnym zachowaniu poręczności. Noże te, wykute ręcznie w Nepalu ze stali wysokowęglowej, zostały specjalnie zaprojektowane do intensywnego użytkowania w ramach gospodarstwa, ale też doskonale się sprawdzą w rękach myśliwych, preppersów, czy też na niedzielnym biwaku.

W sklad kompletu wchodzi pochwa wykonana z drewna obciągniętego skórą bawoła wodnego, mały nóż do oprawiania zwierzyny (karda) oraz mały nóż słuzący do ostrzenia Kukri i krzesania ognia (chakmak). Miejsce na kardak i chakmak znajduje się w pochwie za nożem właściwym. Ponadto pochwa wyposażona jest w mocowanie do pasa, jak i pętlę umożliwiającą przywiązanie dolnej częci pochwy do uda. Blokowanie noża odbywa się poprzez przesunięcie rękojeści do tyłu kiedy nóż jest noszony przy prawym boku.

Uwaga: dobywając nóż ujmij pokrowiec od strony grzbietu głowni, trzmając palce z dala od strony ostrza.

Zastosowanie wysokowęglowej stali zapewnia dużą trwałość i wytrzymałość ostrza, a także łatwość w ostrzeniu. Uwaga: stal wysokowęglowa jest podatna na rdzewienie oraz działanie kwasów, soków z owoców a nawet wody; aby zabezpieczyć noż przed korozją powinno się go czyścić do sucha i konserwować po każdym użyciu.

 

Konserwacja noża – kilka sprawdzonych sposobów:

 

1. Mleczko do czyszczenia

Najpierw należy zwilżyć ostrze wodą, a następnie nałożyć preparat. Po chwili można delikatnie zacząć czyszczenie za pomocą szmatki lub gąbki. Przy tej czynności należy zachować wyjątkową ostrożność i bardzo uważać na dłonie. Łatwo się niefortunnie zaciąć! Po wyczyszczeniu noża należy go dokładnie wytrzeć do sucha.

 

2. Olej 

Wystarczy na ostrze nałożyć bardzo cienką warstwę oleju, odczekać nieco czasu i wytrzeć ostrze. Pozostanie na nim cienka powłoka olejowa jako warstwa zabezpieczająca. Raczej należy stosować oleje niewysychające. Po zaschnięciu tworzą lepki, marzącą się powłokę na ostrzu, zbierającą wszelkie brudy. Najlepsze są te bezkwasowe i dopuszczone do kontaktu z żywnością. Idealny będzie olej kameliowy czy jojoba. Sprawdzi się również ciekła parafina albo dobry olej silikonowy lub maszynowy. Może być też olej spożywczy, ale raczej na krótszy okres (te oleje jełczeją). 

 

3. Ocet

Kolejnym domowym sposobem zabezpieczenia jest wytworzenie patyny. Można tego dokonać poprzez zanurzenie ostrza ze stali wysokowęglowej w zwykłym occie. Uważaj na rękojeść — nie każdy materiał jest odporny na działanie tak silnego środka. Ostrze należy umieścić w occie na dwie, maksymalnie trzy godziny. W wyniku reakcji chemicznej powstaje patyna. Wspaniale konserwuje ona nóż, a przy okazji nadaje bardzo ciekawego wyglądu. 

 

4. Ziemniak lub cebula

Jeszcze innym sposobem na poradzenie sobie z rdzą na ostrzu, jest wbicie noża na kilka godzin w ziemniaka lub cebulę. Ziemniaki posiadają kwas szczawiowy, a cebule kwas sulfonowy. Oba działają destrukcyjnie na rdzę. 

 

5. Soda oczyszczona i kwasek cytrynowy

Dobre efekty można uzyskać także za pomocą roztworu sody oczyszczonej i kwasku cytrynowego. Podobne efekty można osiągnąć przy zastosowaniu chlorku żelazowego, coca-coli, musztardy, chrzanu i tym podobnych.

 

Zasady użytkowania noży ze stali wysokowęglowej:

Unikaj krojenia produktów, które zawierają w sobie naturalne kwasy. Jak wspomnieliśmy, ten rodzaj stali jest wrażliwy na soki. Podczas pracy jak najczęściej wycieraj i przemywaj ostrze. Nigdy nie zostawiaj brudnego lub mokrego noża! Po skończonym zadaniu dokładnie go umyj, osusz i naoliw (patrz wyżej) . Tego typu narzędzia są na tyle czułe, że najlepiej jest unikać dotykania klingi palcami. Ewentualne odciski starannie wycieraj. Pozostawienie ich wiąże się z potencjalnym pojawieniem się ogniska rdzy. Gdy ostrze lekko zmieni barwę, nie przejmuj się — to normalne. Jeśli przez dłuższy czas nie będziesz korzystać z noża, starannie go zabezpiecz. Przechowuj też ostrze z dala od wilgoci. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl